otrdiena, 2009. gada 24. marts

Intervija ar psihologu Aleksandru Gamalejevu

Mēs uzsākam videointerviju sēriju ar speciālistiem, kuri komentē Virtuālās Agoras (VA) aspektus. Šoreiz mūsu saruna notikusi ar Aleksandru Gamalejevu, LBKA un CEEMAN dalībnieku, Rīgas Menedžeru skolas konsultantu - psihologu ar 30 gadu ilgu pieredzi, kurš specializējas komunikācijas jautājumos.

Kopumā Aleksandrs uzskata, ka Latvijas sabiedrība ir nošķirta un tendēta konfliktēt internetā. Eksperts atzīmē arī, ka valdība ir pieradusi komunicēt un pieņemt lēmumus, izmantojot tradiocionālākus komunikācijas rīkus un kanālus, savukārt, sabiedrība izmanto interneta vidi vairāk negatīvo emociju paušanai, nevis svarīgu jautājumu risināšanai. Tāpēc VA kā platforma dažādu jautājumu risināšanai un konstruktīvai apspriešanai Latvijā ir jāveido no jauna.

Galvenās eksperta tēzes:
1)Saeimas darbinieki ir sistēmas produkts, kuru varētu nosaukt par birokrātisko provinciālismu, un viņi nav spējīgi darboties ar jaunu paņēmienu palīdzību. Līdz ko viņi uztver valsts kā savu personīgo strīdu risināšanas veidu, tauta nav viņu partneris. Tāpēc tagad jaunu metožu izmantošana diez vai varētu kaut kur vest, jo, no vienas puses, vara nav tajā ieinteresēta, bet, no otrās, tautas puses - cilvēki ir zaudējuši pārliecību, ka tagad var kaut ko izmainīt un ir raižu pilni par savu paša izdzīvošanu, labklājību, ka diez vai kādi tehnoloģiskie resursi varētu atnest kādus jauninājumus. Ja cilvēciskais resurss ir vājš, pūstošs, tad neatkarīgi no pielietotiem līdzekļiem, moderno tehnoloģiju izmantošana pārvērtīsies par varas nekonstruktīvu lamāšanu.

2) Virtuālās agoras attīstīšana ir iespējama, bet tā ir jāveido no jauna. Nepieciešams ieviest citus lēmumu pieņemšanas mehānismus. Modernās metodes - tas ir instruments, kas darbosies labi, ja nonāks nobiedušās sabiedrības rokās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

 
Add to Technorati Favorites

Powered by FeedBurner

My blog has moved! Redirecting...

You should be automatically redirected. If not, visit http://www.lipc.lv/wordpress/ and update your bookmarks.