trešdiena, 2009. gada 8. jūlijs

Kurš tomēr nopirka Dienu un DB un ko tas nozīmē mums?

Šodien <> piedalījās tagad jau skandalozā preses konferencē ar jauniem Dienas un DB īpašniekiem - Aleksandru Tralmaku un Kalle Norbergu.

Ko viņi teica? Ja runāt par būtību, nevis par formu, tad:

1) Mēs neteiksim, kurš deva naudu

Oficiālā versija: LFS - ir Igauņu, Dāņu, Zviedru un Lielbritānijas investoru konsorcijs, kurš saskatīja iespēju nopelnīt, nopērkot Dienu, DB utt. Neoficiālās: 1) Oligarhi gatavojas 2010. vēlēšanām, 2) Maskavas roka, 3) Pārdošana reorganizācijai - Bonnier pārdeva aktīvus uz laiku: lai tos reformēt ar "nepopulārām metodēm" un pēc reformām nopirkt atkal.

2) Mēs turpināsim pirkt medijus Latvijā

Jā, laikam viņiem ir nauda, un viņi grib lēti nopirkt dažus garšīgus mediju biznesa gabalus. Tagad visiem ir problēmas, un ir iespēja no grimstošām kompānijām nopirkt lokāli slavenus brendus, kurus pēc krīzes būs iespējams pārdot dārgi.

3) Dienu un DB apvienos

Optimizēs. Tā mūsu laikos sauc algu apgriešanu un bonusu likvidāciju. Tas nozīmē, ka abu laikrakstu administratīvas vienības saīsinās (laikam uz pusi), dažus žurnālistus atlaidīs. Smieklīgi ir tas, ka investori teica, ka abi laikraksti paliks neatkarīgi un politisko mērķu Latvijā investoriem nav.

4) LSF un Nedela SA kreditēs medijus

Tos, kuri negribēs pārdoties jaunam investīciju fondam, ar kredītu palīdzību pārņems verdzībā. Mediju kompānijām banku finansējums ir kļuvis nepieejams. Tāpēc LSF mēģinās kreditēt "slimus" medijus, un pēc tam...

Ko tas nozīmē mums? Var notikt tā, ka Latvijā medijiem būs viens īpašnieks. Kā Krievijā vai Ķīnā... Nevienam naudas nav, un gada perspektīvā arī nebūs. Tāpēc vulture kapitālam šeit ir ko pirkt.

Un ja visi mediji piederēs vienam īpašniekam, tad sociālajiem medijiem būs pavisam cita loma - tas būs vienīgais neatkarīgas lokālas informācijas avots.

Ko par to doma eksperti un paši jaunie avīžu magnāti?



Juris Kaža



Kalle Norberg



Aleksandrs Tralmaks

1 komentārs:

  1. Šis raksts jau ir tik informatīvs, ka teju jāliek bookmarks iekšā!

    AtbildētDzēst

 
Add to Technorati Favorites

Powered by FeedBurner

My blog has moved! Redirecting...

You should be automatically redirected. If not, visit http://www.lipc.lv/wordpress/ and update your bookmarks.